נ.צ. 615255 / 191834
בתל גודד, כמו ברוב אזורי השפלה, קיימת מערכת מסתור מימי מרד בר כוכבא.
במהלך תקופת הבית השני ניצלו תושבי המקום את סלע הקרטון הרך וחצבו עשרות מערות אשר שימשו למגורים, קולמבריום ובתי בד (דוגמא יפה לכך ניתן לראות בחרבת מדרס וגן לאומי מראשה-בית גוברין). עם פרוץ מרד בר כוכבא בשנת 132 לספירה הוסבו המערות למחילות מסתור. הפתחים המרכזיים נסתמו ובין כל מערה נחצבו מחילות. בצורה הזאת ארבו לוחמי המרד לצבא הרומי, שכן פתחי המחילות לא היו גלויים לעין. במידה והחליטו הרומאים להיכנס לאותם מחילות, היה עליהם להסיר את השריון העוטף אותם וכך הם איבדו בעצם את יתרונם. טקטיקת הלחימה הזאת הביאה להצלחה גדולה כל כך מבחינת המורדים ושמעון בר כוכבא, שהרומאים נאלצו לשלוח את טובי המומחים על מנת לדכא את המרד. זחילה במערכות המסתור היא אחת החוויות המדהימות ובעת זחילה ניתן לראות את הגומחות בהן הונחו נרות למאור.
לאחר שנכנסים בשער יש לפנות שמאלה ולעקוב אחר הסימון שבילים הירוק. מיד אחרי כ-100 מטרים נבחין בסימון שביל ישראל (המגיע מראש התל) על אחד מתוך חמישה עמודים המונעים מרכבים להיכנס לשטח התל (וזאת על מנת לשמור על התל מהרס וכן מבחינת בטיחות המטיילים). עם המעבר עמודים תבחינו בשני שבילים, על מנת לא לפספס את פתח המערה יש להמשיך לעלות עוד 30 מטרים בשביל השמאלי עד שנבחין במערה חצובה עם פתח רחב. יש להיכנס לשטח המערה, רק אז תבחינו בפתח קטן משמאלכם. זוהי תחילתה של מערכת מסתור. אחרי חמש דקות של זחילה על ארבע תגיעו לחדר המרכזי אשר שימש בתחילתו כמערת קולמבריום. אחת מתוך מערות קולמבריום רבות הנמצאות באיזור. היציאה היא באותה הדרך ולכן אם מדובר בקבוצה גדולה עשו זאת בתורות.
איך מגיעים?
נוסעים על כביש 38 דרומה עד שמבחינים בצד ימין בחניית כורכר עם עץ בודד סמוך לה, כ-2 ק"מ צפונית לבית גוברין. חונים בחניית הכורכר, עוברים דרך שער בגדר ועולים בשביל עפר עד לכניסה למערכות המסתור.
הנחיות נוספות
מומלץ להיכנס ללא תיק.
פנס ראש חובה!
留言